A dohányzásról való leszokás rengeteg előnnyel jár, ami az egészséget támogatja. Tegye le a cigarettát és azonnal érezni fogja az első, pozitív hatásokat! A dohányzás rövid és hosszú távon is rombolja a tüdőt, a légutakat, de a vérnyomásra is hatással van.

A dohányzás és vérnyomás kapcsolata abban nyilvánul meg, hogy a nikotin a vérbe jutva megemeli a pulzust, ezzel párhuzamosan pedig a vérnyomást is. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ez a megemelkedett vérnyomás csupán átmeneti és nem hosszú távra szól. Sokan ezért gyújtanak rá, ha kiadósan étkeztek, elálmosodtak, mert a nikotin élénkítő hatással bír.

A nikotin erős méreg, amire az emberi szervezet fizikai tünetekkel reagál. Amikor rágyújt valaki, tulajdonképpen a nikotin mérgezés tüneteit észleli magán, amibe a megemelkedett vérnyomás is beletartozik. Két szál cigaretta után a vérnyomás kb. 10 Hgmm-rel nő és akár fél órán át ott is marad. Hosszú távon a dohányzás erekre és szervezetre gyakorolt hatása is növelheti a vérnyomást.

Azok a dohányosok, akik egyébként is hajlamosak a magas vérnyomásra, ráadásul 3-5-ször nagyobb kockázatnak teszik ki magukat a szívinfarktus szempontjából. Szokjon le a dohányzásról és óvja szervezetét a nikotin mérgező hatásaitól!