dohányzás az egyik leggyakoribb legális káros szenvedélyek közé tartozik. Rágyújtani egy cigarettára mindennapos és gyakori dolognak számít. Sajnos azok is gyakorolják alkalmanként, akik egyébként a hétköznapokban nem vásárolnak dohány terméket.

Napjainkban az egészségtudatos szemlélet terjedésével egyre többen döntenek úgy, hogy egy életre megszabadulnak a halmozódó koporsószögektől. A leszokás folyamata az elhatározásnál kezdődik, de mi következik utána? Talán segít a leszokni vágyóknak, ha látják és megértik, mi is vár rájuk ezen az egyáltalán nem könnyű úton.

Mint az összes többi függőség esetében, úgy a dohányzásnál is a hirtelen megvonás elvonási tünetekkel jár. Megvonást említünk, mert a siker akkor a legbiztosabb, ha nem a fokozatossággal kezdjük, hanem egyik napról a másikra tesszük le a cigarettát.

Mit tapasztalunk? Az első két hétben sóvárgás és hiányérzet kínozza a  leszokóban lévőt, alvási problémákkal, napközben pedig koncentrációs zavarral küzd. Az első egy hónapban ezeket a tüneteket kiegészítheti a lehangoltság, vagy éppen ingerlékenység, türelmetlenség, emésztési zavarok. Az első tíz hétben ezt követi a kialakuló éhségérzet, ilyenkor bizony számolni kell a nem kívánt súlygyarapodással is.

Elrettentőnek tűnik, de a végeredmény magáért beszél: egy egészségesebb, aktívabb élet! Dobja el Ön is káros szenvedélyét és csatlakozzon az exdohányosok népes táborához!