dohányzásról való leszokás elsősorban elhatározás kérdése. Vannak olyan erős dohányosok, akik önszántukból rakják le a cigarettát, sikerül nekik, akár egyik napról a másikra. Ehhez azonban erős akarat és biztos elhatározás szükséges.

Miért van szüksége némelyikünknek pótcselekvésre?

leszokás sok esetben kellemetlen következményekkel járhat. Az intenzíven dohányzók hozzászoknak egy rutinos mozdulatsorhoz, kialakul náluk egyfajta rituálé, egy orális inger, melyet a dohányzásról való leszokás után nem tudnak mivel felváltani, így hiányérzet alakul ki bennük. Ezt általában valamilyen pótcselekvéssel helyettesítik.

Azonban, ha mégis csak nehezünkre esik elszokni ezektől a berögzült mozdulatoktól, érdemes magunknál tartani például egy tollat vagy apró labdát, amit forgathatunk a kezükben, illetve ajánlott sok folyadékot, vizet és gyümölcslevet inni. Van, akinek a rágó, a mentolos cukorka, vagy a napraforgómag rágcsálás segít. A dohányzásról való leszokást követően érdemes átszervezni a napirendünket annak érdekében, hogy minél kevesebb lehetőséget adjunk magunknak arra, hogy a dohányzásra gondoljunk, például érdemes szabadidőben sportolni.

Adjon esélyt az egészségének! Forduljon dohányzásról való leszokással kapcsolatos tanácsért kiváló szakembereihez!